Keittiön pöytätasojen uusiminen tuli ajankohtaiseksi keittiöremontin aikaan kun uusimme pienen laatikoston leveämmäksi. Tasot keittiössä olivat alkuperäiset. Minua ajatus betonitasoista on kiehtonut jo pitkään ja mies oli aika nopeasti mukana. Hän teki ensimmäiset tasot toissa kesänä, silloin hänellä ei ollut kovin hyvää ohjeistusta ja tasoihin tuli paljon virheitä. Viime talvena mies löysi Eric Olsenin kirjoittaman kirjan Concrete Countertops (ISBN 978-1-56158-484-0) ja kirjan innoittamana päätti vielä kerran kokeilla.  

Betonimuotit pihalla. Isomman muotin alla on ovi, pienemmän alla n. 2cm paksuinen melamiinilastulevy (kierrätyskeskuksesta). Pohjasta tulee pöydän pinta, joten muottien alle haluttiin saada kiiltävä materiaali. Kenno-ovi ei ollut hyvä ratkaisu, se hieman taipui betonin painon alla. Muotin reunat 4cm paksua rimaa. Isompi pöytätaso on 166*60, pienempi 60*60. 

2176195.jpg

Jotta raudoitus jäisi tason keskelle, tuettiin se ohuilla rautalangoilla kiinni muottiin. Reunoissa raudat olivat 10mm harjaterästä, keskellä 6mm. 

2176199.jpg

Raudoitus lähempää.

2176200.jpg

Betonina käytettiin K-Raudasta ostettua Vetonit 30-betonia. Värjäykseen käytettiin kilon pusseissa myytävää rautaoksidia. Massat sekoitettiin 90litran muovipaljussa porakoneella. Massa vibrattiin muotteihin erittäin huolellisesti jotta tasoihin ei jäisi ilmakuplia. Vibra oli pienin mitä Ramirentiltä sai. Vibran jäljet tasoitettiin laajoin liikkein pitkää lautaa käyttäen. Apulangat otettiin pois juuri ennen tasoittamista.

2176204.jpg

Tasoille rakennettiin oma sauna kuivatusta varten. Kaunis viritelmä koristi pihaamme puolitoista viikkoa. Tasojen pinta pidettiin koko ajan kosteana suihkuttelemalla niitä päivittäin sumutinpullolla.

2176208.jpg

Auton sisätilanlämmitin sai kesätöitä.

2176209.jpg

Uusi ja vanha taso rinnakkain. Taso hiottiin kun muotit oli otettu irti vesihiomapaperilla karkeuteen 1100 asti. Hionnan jälkeen tason annettiin kuivua vielä viikon verran jolloin sitä jälleen hiottiin.

2176212.jpg

Taso kyllästettiin parafiiniöljyllä. Öljyä kaadettiin tasolle muutama desilitra, ylimääräiset pyyhittiin pois. Kun öljytty pinta oli kuivunut laitettiin pintaan vielä mehiläisvahaa minkä jälkeen taso kiillotettiin. Meinasi kyllä voimat loppua kun miehen kanssa kahden kannettiin taso sisään. Kuivuttuaan taso harmaantui hieman lisää, ehkä sittenkin olisi voinut käyttää vielä lisää väriainetta, näyttää niin kivalta tummana.

2176213.jpg

Ilmeisesti mehiläisvaha ei tuolla ensimmäillä kerralla ei ollut tarpeeksi kuiva ennen kiillotusta ja taso oli vielä hieman huokoinen. Tason oltua paikallaan jo jonkin viikon mies laittoi pintaan mehiläisvahaa jonka antoi kuivua muutaman tunnin ennen kiillotusta. Taso muuttui kiiltäväksi ja kiveä muistuttavaksi. Jälkiviisaana voi todeta, että raudat olisivat voineet olla ylempänä eli lähempänä tasojen pohjaa. Nyt raudat olivat liian lähellä tason pintaa mikä aiheuttaa pieniä hiushalkeamia. 

Toivottavasti kirjattua tuli ainakin tärkeimmät asiat, pitää lisätä jos muistaa vielä lisää. Nämä oli testitasot, kunhan joskus rakennetaan laitetaan sinnekin betonitasot jos näistä on hyvät kokemukset.